Po przejechaniu 4tysięcy km od wymiany na 1K0 511 115 BF - 1x biała, 3x żółta mam 385 więc na razie nie mogę nic w tym temacie zrobić, poczekam co będzie dalej
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Re: akcja serwisowa wymiana spręzyn
Zamieszczone przez M.Koszu84dzisiaj odebrałem z salonu swojego nowego szkodnika o II fl po zatankowaniu zbiornika gazu do pełna można było zauważyć ze tylko przy jednym pełnym zbiorniku widać różnicę wysokości pomiędzy przodem a tyłem. Odrazu poinformowałem o tym sprzedawcę , nie zaprzeczył powiedział również ze dwa tygodnie temu dostali pismo na temat sprężyn. Z pisma tego wynika że skoda ogłosiła jakąś akcję naprawczą i będą one wymieniane na gwarancji. Dodał również zę koszt wymiany spręzy będzie pokrywał salon . Nie wiem jak to mam rozumieć zawsze sądziłem ze jesli jest ogłaszana akcja naprawcza to koszta napraw pokrywa producent czyli skoda.
Pozdr,dargli
Komentarz
-
-
Ku przestrodze-szalony ponton
https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s
Komentarz
-
-
Re: akcja serwisowa wymiana spręzyn
Zamieszczone przez M.Koszu84dzisiaj odebrałem z salonu swojego nowego szkodnika o II fl po zatankowaniu zbiornika gazu do pełna można było zauważyć ze tylko przy jednym pełnym zbiorniku widać różnicę wysokości pomiędzy przodem a tyłem. Odrazu poinformowałem o tym sprzedawcę , nie zaprzeczył powiedział również ze dwa tygodnie temu dostali pismo na temat sprężyn. Z pisma tego wynika że skoda ogłosiła jakąś akcję naprawczą i będą one wymieniane na gwarancji. Dodał również zę koszt wymiany spręzy będzie pokrywał salon . Nie wiem jak to mam rozumieć zawsze sądziłem ze jesli jest ogłaszana akcja naprawcza to koszta napraw pokrywa producent czyli skoda.
Komentarz
-
-
Spróbuję dowiedzieć się coś więcej w tym temacie. Jutro będę dzwonił i umawiał się na wymianę tych sprężyn. Mają mi to zrobić podczas pierwszego darmowego przeglądu gazu. Wiem tylko że dostali oficjalne pismo dwa tygodnie temu z którego wynika ze mają wymieniać je na gwarancji i na swój koszt. Dla mnie jest to narazie masło maślane dowiem się wiecej to napisze.
[ Dodano: Wto 16 Paź, 12 20:05 ]
Aso samo mi nie zaproponowało wymiany, już przy odbiorze auta z salonu przy zatankowanym pełnym zbiorniku gazu , 10 litrach paliwa , kołem zapasowym widać było wyraźnie ze dupa szkodnika siedzi. Powiedziałem sprzedawcy że sobie nie wyobrażam jezdzic takim autem , a on na to że dostali pismo i wymienią na swój koszt. Pewnie żebym nie zwrócił uwagi na tą wadę to by mi nic nie powiedzieli i cieszyli się z kolejnego sprzedanego auta
Komentarz
-
-
No cóż - tak jak rozpocząłem ten temat dnia 23 stycznia i pod koniec miesiąca SAP dała decyzję o wymianie sprężyn na na nowe, tak teraz znów z tym samym "klapniętym" tyłem odwiedziłem serwis w Sopocie - tył znów siadł i był poniżej przyjętego przez Skodę minimum - po 3 dniach roboczych tym razem przyszły sprężyny wspomagające, które jutro będą zakładane na koszt SAP (gwarancja), jak będzie dalej to się okaże - siądzie czy nie siądzie po pół roku oto jest pytanie, pragnę zauważyć także, iż w aucie nie są przewożone ciężkie ładunki, i jeżdżą nim przeważnie 2 osoby. Przyznam się, że jako miarę zawieszenia przyjąłem rozmiary mojej komórki :P tzn po wymianie w nadkole wchodził cały telefon i miał swobodny luz, teraz zatrzymuję się on na górnej krawędzi opony :shock:
A tak mi się skojarzyło z załadowaniem i "klapniętym" zawieszeniem
Kod:http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Daewoo-Tico-przewozil-ponad-tone-kradzionego-cementu,wid,14746271,wiadomosc.html
Po wymianie sprężyn napiszę jak to wygląda.
PS - jak jedziemy mierzyć prześwit to jedziemy z pustym LPG i pełnym bakiem PB - inaczej serwis odeśle nas do domu...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez Wasilsprężyny wspomagające
niedługo zaczną te samochody naprawiać drutem i pałertejpem :?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez WasilWyboru zbytnio nie mam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WasilPrzyznam rację, że lepiej samemu to zrobić i mieć spokój.
Zamieszczone przez WasilJak gwarancja się skończy to sam coś wstawie dla własnego spokoju
i co do tego ma gwarancja, nie przesadzajmy,saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda to jakie rozwiązanie byś polecił na następny raz?
[ Dodano: Sro 17 Paź, 12 12:24 ]
Właśnie wróciłem z serwisu i muszę przyznać, że jestem zadowolony z efektu jaki jest na chwilę obecną (ciekawe jak długo :twisted. Przed wizytą było to 372mm, teraz jest 405mm . Wstawione zostały sprężyny wspomagające - koszty pokryła skoda, gdyż auto jest jeszcze na gwarancji. Sprawa została zgłaszana w czwartek, wczoraj przyszły sprężyny, a dzisiaj była wymiana. Wymiana zajeła około 1,5h.
Przed:
Po:
Zdjęcia zostały wykonane przy identycznym obciążeniu, przed wjazdem na serwis i po wyjeździe z niego (zbiornik gazu około 40% oraz 75% zbiornik z benzyną).
Komentarz
-
-
Ku przestrodze-szalony ponton
https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wasilszkoda to jakie rozwiązanie byś polecił na następny raz?
i dlaczego chcesz nastepnego razu?
Ja tylko mówiłem, że dla mnie sprężyny wspomagające to nie jest rozwiązanie, to jest jakiś, nie wiem, pseudotuningowy półśrodek, o ile się orientuję, taki element nie jest przewidziany w konstrukcji tego samochodu, więc zakładam, że zawieszenie nie pracuje lub może nie pracować tak jak to przewidziano i tyle.
Jeżeli mowa o podnoszeniu lub obniżaniu zawieszenia samochodu, to są trochę bardziej profesjonalne tego metody, bez używania tego typu części.
Tyle, że są pewnie droższe
Bardzo nie podoba mi się takie załatwianie sprawy przez SAP, ASO, czy kto tam jest za to odpowiedzialny :?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Dzisiaj zrobilem pomiar.
365mm , prawie pelen bak gazu+ polowa baku benzyny.
Przebieg 3tys km.
Pomiar od srodka dekielka felgi.
Myśłicie ze juz powinienem ich scigac?
Auto kupilem w Krakowie co nie zmienia fakty ze chceto zglosic w warszawie w ASO i jesliodmowia naprawy , poprosze o pismo z odmowa bo z tego co mi sie wydaje nie maja prawa mne odsylac gdzies indziej.
Komentarz
-
-
mnie ciekawi co Skoda zdziadzila, ze wczesniej O2 nie mialy tego problemu a teraz maja-i wstawiaja jakies "sprezyny wspomagajace"??? co to jest?
ps. do Golfow musza dawac inne sprezyny bo tam problemow nie ma. Moze warto przy wymianie do O2 wsadzic sprezyny od Golfa V lub VI jesli sa (a chyba tak) takie same???
ps.2 tak sie wlasnie traci powoli klientow - facet se kupuje nowy samochod i juz kuzwa problem bezsensowny bo producent postanowil zaoszczedzic 10 euro... co za idioci - nie znaja przyslowia, ze chytry traci dwa razy?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108ps. do Golfow musza dawac inne sprezyny bo tam problemow nie ma. Moze warto przy wymianie do O2 wsadzic sprezyny od Golfa V lub VI jesli sa (a chyba tak) takie same???
Ja tylko podejrzewam ze jest inny dostawca do aut dla ludu, a inny do kogutow
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez marlej108ps. do Golfow musza dawac inne sprezyny bo tam problemow nie ma. Moze warto przy wymianie do O2 wsadzic sprezyny od Golfa V lub VI jesli sa (a chyba tak) takie same???
Ja tylko podejrzewam ze jest inny dostawca do aut dla ludu, a inny do kogutow
Komentarz
-
Komentarz